single

Czy dieta bezglutenowa i bez laktozy ma sens ?

Obecnie popularne są produkty beztłuszczowe, bez laktozy lub bezglutenowe – uważane za zdrowsze niż potrawy tradycyjne diety. Modę na używanie niektórych produktów w dużej mierze pobudzają różni blogerzy, osobowości medialne oraz materiały reklamowe. Oczywiście nikt nie zaprzecza, że nadmiar tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu jest niebezpieczny. Czy jednak wszyscy, w tym młodzi i zdrowi ludzie, powinni przejść na żywność bezglutenową, bez laktozy i niskotłuszczową?

Zdrowa dieta

Współcześnie termin – zdrowe odżywianie jest całkowicie błędnie interpretowany. Uważa się, że konieczne jest wykluczenie żywności zawierającej gluten z pożywienia, nabiału, tłuszczów, a także laktozy, cholesterolu i cukru. Zdrowa dieta powinna być zróżnicowana. Wymaga też laktozy, tłuszczu zwierzęcego i glutenu. Każdy z nich ma wartości odżywcze i dostarcza organizmowi niezbędnych substancji. Zubożenie diety w określone składniki, wykluczenie z diety niektórych potraw lub produktów dla osób zdrowych nie jest uzasadnione.

Kto potrzebuje produktów „bez”?

Lekarze twierdzą, że produkty pozbawione laktozy, glutenu lub niektórych innych składników (w przypadku rzadkich chorób dziedzicznych) są niezbędne tylko dla osób, u których udowodniono nietolerancję tych składników. Jest to możliwe u pacjentów z niedoborem laktazy (nie tolerują mleka i produktów z laktozą - cukrem mlecznym) lub u osób z celiakią - nie tolerują białek zbóż. Jeśli chodzi o żywność o niskiej zawartości tłuszczu, nie są one w ogóle zalecane dla nikogo. Nawet dla tych, którzy mają nadwagę i otyłość. Chociaż tłuszcze w diecie powinny być zredukowane, to nie mogą zostać całkowicie wyeliminowane, bez nich ucierpi wchłanianie wapnia, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i metabolizm. Produkty z przedrostkiem „bez”, oprócz tego, że są pozbawione pewnych składników odżywczych, również kosztują więcej niż produkty konwencjonalne.

Żywność bezglutenowa: wady i zalety

Gluten zbożowy to mieszanka białek, z których głównym jest gluten (lub gliadyna). Oprócz tego gluten zawiera zestaw aminokwasów i związków enzymatycznych, kompleksów peptydowych, które podczas obróbki zboża i wyrabiania ciasta z dodatkiem drożdży nadają mu lepkość i blask, struktura wypieku staje się porowata, posiada wyjątkowy i bogaty smak. Ilość glutenu, a więc i glutenu, zależy od rodzaju mąki. Im wyższy procent, tym wyższa jakość mąki i produktów. Dzięki obecności glutenu wypieki nie tracą smaku ani kształtu. Jednak dziś modne stało się wykluczanie glutenu z diety, a producenci pozycjonują produkty bezglutenowe jako zdrowsze. Jednak nie jest to prawdą, jeśli jesteś zdrową i młodą osobą bez problemów jelitowych. Gluten roślinny, choć nie w pełni kompletny i gorszy od zwierząt, zawiera 18 różnych aminokwasów, w tym niezbędne, które organizm musi otrzymywać z pożywienia. Gluten znajduje się w wielu zbożach - jęczmieniu, pszenicy, owsie i życie, a także we wszystkich przetworzonych produktach tych zbóż. Białka tych roślin są przydatne, są dość odpowiednio trawione i są potrzebne w diecie zdrowego człowieka. Tylko około 1,2% światowej populacji nie toleruje glutenu.

Żywność bez laktozy

Mleko i wiele jego pochodnych zawiera laktozę, która jest głównym węglowodanem nadającym mleku słodkawy smak. Laktoza, oprócz pełnego mleka, znajduje się w śmietanie i kremach, płatkach zbożowych, różnych deserach i ciastach, czekoladzie i słodyczach, jogurcie lub serach. Jest to prosty węglowodan, który naturalnie występuje w żywności. Jednak w ostatnich latach produkty zawierające laktozę również wypadły z łask. Wiele dużych koncernów zaczęło produkować oddzielną (i droższą) linię produktów „bez laktozy”. Wynika to z faktu, że u niektórych dzieci i dorosłych stosowanie mleka prowadzi do dyskomfortu w jamie brzusznej i biegunki. Nazywa się to niedoborem laktazy.

Cukier mleczny jest produktem bardzo zdrowym, ma szereg właściwości zdrowotnych i nie należy celowo odmawiać jego przyjmowania. Wśród pozytywnych właściwości laktozy wyróżniamy:

• Jest to prosty węglowodan, który jest łatwo dostępnym źródłem szybkiego zasilania komórek mózgowych i mięśniowych. Szczególnie laktoza jest korzystna dla dzieci, które szybko zużywają energię. Laktoza jest szybko wchłaniana z jelit do krwiobiegu, rozkładając się na glukozę i może wspierać siłę.

• Laktoza to probiotyk, który wspomaga rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. Stymuluje wzrost bifido i laktoforów, chroniąc w ten sposób jelita przed rozwojem dysbiozy. Ponadto posiadanie wystarczającej ilości pożytecznych bakterii pomaga zwiększyć odporność, obronę przed chorobami zakaźnymi i funkcjonowanie mózgu.

• Laktoza działa antystresowo i przeciwdepresyjnie, pomaga w składzie mleka, razem z tryptofanem, łagodzić stres. Nic dziwnego, że nasze babcie również polecały w celu wyciszenia i zasypiania po ciężkim dniu szklankę ciepłego mleka z łyżeczką miodu.