Pieczone w piekarniku chrupiące nuggetsy z tofu
Nie jest tajemnicą, że jestem wielkim fanem tofu... heck, to była jedna z rzeczy, które brakowało mi najbardziej podczas pobytu w Kostaryce, i zdecydowanie jedną z tych rzeczy, które będę musiał znaleźć sposób, aby dostać moje ręce na jeśli kiedykolwiek iść i żyć tam w pełnym wymiarze czasu!
Jeśli jednak nie jesteś tak wielkim fanem, ale nadal chciałbyś znaleźć sposób na włączenie go do swojej diety, cóż, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Rzeczywiście, te Chrupiące Nuggetsy z Tofu są super pyszne i bardzo przypominają nuggetsy z kurczaka. Ich smaczne, "mięsiste" wnętrze jest jędrne i kruche, a lekka panierka nadaje nuggetsom przyjemną chrupkość, która sprawi, że będziesz wracać po więcej!
Możesz je jeść w całości, tak jak "popcorn chicken", z ulubionym sosem do maczania. Ale są one również fantastyczne jako część wrapów lub kanapek, jako dodatek do sałatek, lub ułożone hojnie na twojej ulubionej misce Buddy!
Również te nuggetsy odgrzewa się super dobrze na patelni z odrobiną oleju, na średnio-wysokim ogniu; w rzeczywistości stają się jeszcze bardziej chrupiące, gdy są odgrzewane w ten sposób! Więc nie wahaj się zrobić podwójnej partii i zachować trochę na później ...
W przypadku tego przepisu zdecydowanie zalecam odciśnięcie tofu, aby usunąć z niego jak najwięcej nadmiaru wilgoci, co w ogromnym stopniu przyczyni się do tego, że nuggetsybędą jeszcze bardziej chrupiące.
Mając to na uwadze, Twoim pierwszym krokiem powinno być odsączenie i wyciskanie bloku bardzo twardego tofu przez około 1 godzinę.
Jeśli nie posiadasz prasy do tofu, nie biegnij do sklepu tylko po to, aby go zdobyć... Możesz bardzo szybko skonfigurować małą platformę, która będzie działać równie dobrze. Weź stojak do chłodzenia i umieść go nad jakimś pojemnikiem, aby zebrać wszystkie płyny, które będą kapać. Ja wybrałam szklany bochenek, ale praktycznie każdy pojemnik się nada!
Następnie umieść blok tofu na tym stojaku do chłodzenia, a potem umieść mały talerz lub inny płaski przedmiot tuż nad blokiem tofu...
Na koniec umieść ciężki przedmiot, taki jak duża książka lub żeliwna patelnia, na tym talerzu lub płaskim przedmiocie. Teraz po prostu umieścić, że cała platforma na bok i niech tofu powoli kapać od około godziny.
Kiedy tofu będzie już ociekać, rozgrzej piekarnik do 400°F i wyłóż blachę papierem pergaminowym.
Następnie, w dużej misce, połam tofu na kawałki wielkości kęsa używając palców; nie ma potrzeby, aby wszystkie kawałki były tej samej wielkości. Nieregularne kawałki są dobre; w ten sposób uzyskasz różne tekstury: mniejsze kawałki będą bardziej chrupiące, podczas gdy większe kawałki zachowają więcej delikatnego smaku.
Dodaj oliwę z oliwek extra vergine, ocet jabłkowy, sos tamari oraz syrop klonowy i mieszaj delikatnie , aż wszystkie kawałki tofu zostaną dobrze pokryte, a cały płyn zostanie wchłonięty przez tofu.
W osobnej misce połącz składniki na panie rkę i wymieszaj, aż dobrze się połączą, a następnie wrzuć je do miski z kawałkami tofu.
Delikatnie wymieszaj palcami lub dużą łyżką, aż wszystkie kawałki będą dobrze i równomiernie pokryte.
Rozłóż kawałki równomiernie na przygotowanej blasze do pieczenia, pamiętając o pozostawieniu wystarczającej ilości miejsca na cyrkulację powietrza wokół nuggetsów. Piec przez 20 do 25 minut, lub aż nuggetsy są pysznie złoto-brązowy i wydają się chrupiące na zewnątrz.
Wyjmij patelnię z piekarnika i pozwól nuggetsom tofu ostygnąć przez około 5 minut; pomoże to uczynić je bardziej jędrnymi i chrupiącymi!
I voilà, wszystko gotowe! Teraz powinieneś podawać swoje n uggetsy bez dalszej zwłoki...
Jak już mówiłam, te nuggetsy są pyszne same w sobie, podane z ulubionym sosem do maczania - w moim przypadku zwykłym sosem Franka - ale byłyby również wspaniałe, nadziewane na kanapkę lub wrapa, ułożone na ulubionej sałatce, jako część megalicious Buddha bowl!
PIECZONE W PIEKARNIKU CHRUPIĄCE NUGGETSY Z TOFU
czas przygotowania: 5 MINUT
czas gotowania: 25 MINUT
czas wyciskania tofu: 1 GODZINA
całkowity czas: 1 GODZINA 30 MINUT
Te Oven Baked Crispy Tofu Nuggets są tak super mniam i wszechstronny, zbyt! Będziesz chciał nadziać je w wrap lub kanapkę, stos je na wierzchu swojej ulubionej sałatki, uczynić je gwiazdą swojej następnej Buddha bowl, lub po prostu pop 'em jak popcorn, z ulubionym sosem do maczania!
porcje: 2
SKŁADNIKI
Amerykańska zwyczajowa - Metryczna
- 1 funt ekstra twardego tofu, odciśnięte i osuszone
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka czystego syropu klonowego
- 1 łyżka sosu tamari
- 1 łyżka octu jabłkowego z cydru lub soku z cytryny
Do panierowania
- 1/2 szklanki drożdży odżywczych
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka suszonych ziół włoskich
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnkuw proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kala namak, (lub zwykłej soli)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie
INSTRUKCJA:
-
Wyjmij tofu z opakowania, odsącz i odciśnij przez 1 godzinę, aby uwolnić nadmiar płynu, a następnie osusz czystym ręcznikiem.
-
Rozgrzej piekarnik do 400°F i wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
-
W dużej misce, połam tofu na kawałki wielkości kęsa używając palców; nie ma potrzeby, aby wszystkie kawałki były tej samej wielkości.
-
Dodaj oliwę z oliwek, syrop klonowy, sos tamari i ocet jabłkowy i mieszaj delikatnie, aż wszystkie kawałki tofu będą dobrze pokryte i cały płyn zostanie wchłonięty przez tofu.
-
W osobnej misce połącz składniki na panierkę i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj to do tofu i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie kawałki będą dobrze i równomiernie pokryte.
-
Rozłóż kawałki równomiernie na przygotowanej blasze do pieczenia, upewniając się, że pozostało wystarczająco dużo miejsca, aby powietrze mogło krążyć wokół nuggetsów.
-
Piec przez 20 do 25 minut, lub aż nuggetsy są pysznie złoto-brązowy i chrupiące na zewnątrz.
-
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez około 5 minut; to sprawi, że nuggetsy będą twardsze i bardziej chrupiące.
-
Podawaj bez zwłoki, nadziane w ulubionym opakowaniu, ułożone na ulubionej sałatce, jako część pysznej Buddha bowl, lub tak jak jest, z ulubionym sosem do maczania!
UWAGI
Nuggetsy świetnie się odgrzewa na patelni z odrobiną oleju, na średnim ogniu; w rzeczywistości, po odgrzaniu w ten sposób stają się jeszcze bardziej chrupiące! Więc nie wahaj się zrobić podwójną porcję i zachować trochę na później...
kalorie: 301kcal, węglowodany: 26g, białko: 24g, tłuszcz: 12g, tłuszcz nasycony: 2g, sód: 1230mg, potas: 611mg, błonnik: 3g, cukier: 9g, witamina a: 350iu, wapń: 81mg, żelazo: 4mg
Komentarze (0)