Pizza z grillowanym kurczakiem i 3 serami na cieście kalafiorowym
Mówi się, że najpierw je się oczami, prawda? Cóż, ja myślę, że najpierw jem moim aparatem...
A jeśli o to chodzi, pizza jest najgorsza! Kiedykolwiek jem pizzę, jestem przesadnie podekscytowana i robię o WAAAARĘ za dużo zdjęć, a potem zawsze mam niesamowity problem z wybraniem moich ulubionych z całej masy.
Więc proszę, wytrzymajcie ze mną: jeśli myślicie, że w tym poście jest dużo zdjęć, to powinniście zobaczyć ile ich zrobiłam... Myślę, że to właśnie to zdjęcie zostało potraktowane po królewsku, ponieważ łaknęłam go od dłuższego czasu, zanim w końcu udało mi się go zjeść.
Poszłam nawet do restauracji kilka tygodni wcześniej i postanowiłam, że tego wieczoru poczęstuję się prawdziwą pizzą. W końcu minął już ponad rok odkąd ostatni raz sobie na nią pozwoliłam...
Cóż, myślę, że tęsknota za tym konkretnym połączeniem smaków uratowała mnie tej nocy, bo bez względu na to, jak dobra jest pizza w tym miejscu, nie mieli w menu nic, co choćby przypominało to, czego domagał się mój brzuch: Grillowany Kurczak, Niebieski Ser, Kozi Ser, Orzechy Włoskie i Arugula na Pesto z Suszonych Pomidorów.
Zrobienie takiej pizzy na zamówienie kosztowałoby mnie fortunę, więc zdecydowałam się zrezygnować i pomyślałam, że zrobię sobie własną w domu. Oczywiście na cieście kalafiorowym!
Bo przecież ciasto to jedno, ale to dodatki czynią pizzę prawdziwą, nie sądzicie?
No dobra. Przyznam ci rację. Skórka też odgrywa ważną rolę.
A jeśli nigdy nie próbowaliście ciasta kalafiorowego, możecie pomyśleć "meh... wygląda nieźle, ale na pewno nie może się równać z "prawdziwą rzeczą". Założę się, że ta rzecz rozpada się na kawałki, gdy tylko spróbujesz wziąć kawałek do ręki".
NIE!
Ja również na początku byłam bardzo sceptyczna co do jej zdolności do wykonywania dobrze zadania trzymania polew i przenoszenia ich aż do ust. Ale wystarczyła jedna próba i byłam całkowicie przekonana.
Nie wierzycie mi?
Spójrzcie na poniższe zdjęcia. Jestem pewna, że przekonają Was, że bez względu na to, jak lubicie trzymać pizzę, to ciasto sprosta wyzwaniu i można mu zaufać, że przeniesie pyszne dodatki aż do ust, bez rozpadania się na kawałki w połowie drogi.
Może lubisz delikatnie nabierać ją od spodu, podpierając ją palcami w ten sposób...
A może wolisz złożyć ją na środku, jak w ten sposób?
A może preferujesz technikę rozłożenia palców na całej powierzchni skórki?
(Ups, erm, tak... przepraszam... nie mogłam się powstrzymać przed wzięciem kęsa. Nie sądziłam, że to zauważysz...)
A może lubisz chwytać swoje za sam brzeg skórki, żeby nie pobrudzić sobie zbytnio palców...
(Co? Nieeee! Ja na pewno nie wzięłam kolejnego kęsa! No, ok, może tylko malutki. Czy to naprawdę aż tak wiele pokazuje? Kurczę, macie bystre oko!)
Bez względu na to, w jaki sposób zdecydujecie się trzymać swoją pizzę, możecie zobaczyć, że ta skórka jest w stanie sprostać wyzwaniu. Nie zawiedzie Was (ani Waszych dodatków)!
Jeśli chodzi o smak, to nie będę Was okłamywać i powiem Wam, że smakuje i czuje się ją tak samo jak pękatą, chrupiącą i kruchą, tradycyjną, zbożową skórkę.
Ale na pewno pakuje w mnóstwo smaku i ma bardzo satysfakcjonującą gęstą i chrupiącą teksturę.
Bez wątpienia, ta pizza z wszystkimi pysznymi dodatkami dała mi o wiele więcej satysfakcji niż jakakolwiek inna pizza, którą mogłem zamówić w restauracji tego wieczoru.
Patrząc teraz wstecz na to całe doświadczenie, żałuję tylko jednego...
Naprawdę powinnam była zrobić dwie pizze.
PIZZA Z KALAFIORA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I 3 SERAMI
czas przygotowania: 10 MINUT
czas gotowania: 30 MINUT
całkowity czas: 40 MINUT
Pełna smaków i odżywczych składników, ta pizza z kalafiorową skórką bije na głowę dostawę i zaspokoi nawet największe zachcianki, gwarantowane!
porcje: 4
SKŁADNIKI
Na ciasto
- 12,35 uncji kalafiora, startego na tarce
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki drożdży żywieniowych
- 1 łyżka ziół włoskich
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki soli
Pesto z suszonych pomidorów
- 2,5 uncji suszonych pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju z awokado
- Szczodra szczypta soli i pieprzu
- 8-10 połówek orzechów włoskich
- 16-20 dużych listków świeżej bazylii
- 3-5 łyżek wody
Dekoracja
- 6 oz resztek grillowanego kurczaka, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
- 4 oz mozzarelli, startej na tarce
- 1,2 uncji niebieskiego sera, pokruszonego
- 1,2 uncji miękkiego koziego sera, pokruszonego
- 5-6 połówek orzechów włoskich, posiekanych
- Garść świeżych liści rukoli
INSTRUKCJA:
Składniki na ciasto
-
Włóż kamień do pizzy lub blachę do pieczenia do piekarnika i rozgrzej go do 475°F.
-
Użyj tarki lub tarki w robocie kuchennym, aby zetrzeć kalafiora na tarce.
-
Umieścić starty kalafior w misce do mikrofalówki i przykryć luźno; gotować w mikrofalówce przez około 4 minuty na wysokim ogniu. Umieść ugotowanego kalafiora w sitku o drobnych oczkach i mocno dociśnij go chochlą lub nietłukącą się miską lub talerzem, który dobrze pasuje do sitka; Musisz usunąć tyle wody, ile tylko możesz, więc nie bój się wyciskać. Jeśli nie masz sita o drobnych oczkach, możesz również wysypać kalafiora na czysty ręcznik do herbaty, pozostawić go na kilka minut do ostygnięcia, a następnie zawinąć jak cukierek i wycisnąć z niego wodę, wyżymając ręcznik.
-
Przełóż kalafiora do miski, razem z resztą składników. Wymieszaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i będą przypominać ciasto.
-
Połóż kawałek papieru pergaminowego na desce do krojenia i wysyp ciasto na sam środek. Najpierw uformuj je w kulę, a następnie spłaszcz delikatnie palcami i uformuj w ładny, płaski krążek o średnicy około 8 do 10 cali. Jeśli chcesz uzyskać brzegi, będziesz musiał je również uformować palcami, ponieważ ciasto nie wyrośnie.
-
Użyj deski do krojenia, aby zsunąć ciasto na gorący kamień do pizzy lub blachę, która była w piekarniku. Piecz przez 8 - 11 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika, przesuwając je z powrotem na deskę do krojenia.
Pesto z suszonych pomidorów (Sun-dried Tomato Pesto)
-
Podczas gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj pesto z suszonych pomidorów
-
Dodać suszone pomidory, czosnek, olej z awokado, sól, pieprz i orzechy włoskie do miski małego robota kuchennego i przetwarzać aż do uzyskania kruchego puree. Dodać świeże liście bazylii i pulsować kilka razy, aż do całkowitego połączenia. Dodaj wodę, jedną łyżkę stołową na raz i przetwarzaj, aż do całkowitego połączenia. Dodaj tyle wody, ile potrzeba, aby uzyskać pożądaną konsystencję, która powinna wynosić od 3 do 5 łyżek stołowych (w zależności od tego, jak wilgotne były suszone pomidory).
Dekoracja
-
Po wyjęciu chleba z piekarnika, rozprowadź na całej powierzchni chleba tyle pesto z suszonych pomidorów, ile chcesz (ja użyłam około połowy przepisu).
-
Na wierzchu ułóż starty ser mozzarella, następnie grillowanego kurczaka, orzechy włoskie, połowę sera koziego i połowę sera pleśniowego.
-
Wstaw do piekarnika i piecz przez 8-10 minut, aż sery się rozpuszczą i zaczną bulgotać i złocić się wokół krawędzi.
-
Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp pozostałym kozim i niebieskim serem. Na wierzch połóż garść rukoli, pokrój na 4 do 6 plasterków i podawaj.
kalorie: 480kcal, węglowodany: 23g, białko: 35g, tłuszcz: 29g, tłuszcz nasycony: 10g, cholesterol: 151mg, sód: 623mg, potas: 1155mg, błonnik: 9g, cukier: 10g, witamina a: 618iu, witamina c: 49mg, wapń: 277mg, żelazo: 4mg
Komentarze (0)