single

Muffinki z cynamonowym cukrem zrobione z mąki pełnoziarnistej

Jump to RecipeTe

łatwe muffiny z cukrem cynamonowym są klasycznym ulubieńcem rodziny - a ta wersja dostaje metamorfozę przy użyciu białej mąki pełnoziarnistej

.

Gdyby muffinki i cynamonowo-cukrowy

pączek miały kochające się dziecko, to byłoby to właśnie to!

W rzeczywistości, widziałam je określane jako "pączkowe muffiny".

Moja mama nazywała je paryskimi pączkami, co w dzieciństwie wydawało mi się bardzo egzotycznie brzmiące. Nieważne, że szybkie wyszukiwanie w Google pokazuje, że ten podstawowy przepis (a nawet nazwa) jest rodzinnym ulubieńcem wielu innych ludzi. Jeśli o mnie chodzi, te muffiny z cukrem cynamonowym są dla mnie jak dom.

Biorąc to pod uwagę, skorzystałam z przepisu na cynamonowe muffiny mojej mamy i wprowadziłam kilka drobnych zmian, takich jak zamiana Crisco na masło i niesłodzone jabłka oraz mąki uniwersalnej na białą pełnoziarnistą. Zmniejszyłam też ilość cukru w samych muffinach. Ponieważ każda z nich po upieczeniu jest obtaczana w mieszance cynamonu i cukru, ciasto może być tylko lekko słodkie.

Nie sugeruję, że zmieniłam te cynamonowo-cukrowe muffiny w insta-zdrową żywność (bez wątpienia, nadal są smakołykiem!), ale lubię wprowadzać małe zmiany tam, gdzie mogę.

You might also like: Czekoladowy chleb z cukinii

Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie te "cynamonowo-cukrowe muffinki" zasmakują tak samo jak nam!

Przejdź do treści

Pełnoziarniste Muffiny z Cynamonowym Cukrem

Plon: 9 Prep Time: 15 minut Czas gotowania: 15 minut Total Time: 30 minut

Te muffiny z cukrem cynamonowym są klasycznym rodzinnym faworytem--i ta wersja dostaje metamorfozę używając białej mąki pełnoziarnistej.

Drukuj

Składniki

Muffiny

  • 3 łyżki stołowe niesolonego masła, roztopione
  • 2 łyżki stołowe niesłodzonego sosu jabłkowego
  • 1/4 szklanki cukru granulowanego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki białej mąki pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Polewa

  • 1/4 szklanki masła, 1/2 laski
  • 1/3 szklanki cukru granulowanego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni F. Porządnie natłuścić 9 przegródek formy do muffinów.
  2. W średniej misce wymieszać roztopione masło, sos jabłkowy, cukier, jajka i mleko, aż do połączenia.
  3. W małej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia.
  5. Wypełnić foremki do muffinów w 2/3.
  6. Piec przez 15-18 minut, aż muffinki odskoczą po lekkim naciśnięciu.
  7. Podczas gdy muffiny się pieką, rozpuść masło w płytkiej misce. W osobnej płytkiej misce połącz cukier i cynamon.
  8. Kiedy muffiny skończą się piec, wyjmij je na stojak do studzenia i ostudź przez 1 minutę. Następnie zanurz każdą z nich ostrożnie w maśle, aby pokryć wszystkie strony, i obtocz w mieszance cynamonowo-cukierkowej. Najlepiej jeść je tego samego dnia, ale można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Wilton Non-Stick Bakeware Muffin i Cupcake Pan, 12-Cup
Informacje żywieniowe:
Plon:9 porcji Wielkość porcji:1 muffin
Ilość na porcję: Kalorie:223Cholesterol:45mgSód:192mgWęglowodany:30gBłonnik:5gCukier:14gBiałko:4g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Amerykańska / Kategoria:Śniadania Przepis na Pełnoziarniste Muffinki z Cynamonowym Cukrem

Kliknij, aby Tweetnąć