single

Szpinak korzyści i przepisy: Dlaczego i co powinieneś jeść!

Szpinak jest zielonym warzywem liściastym, które może znacznie zmniejszyć stres oksydacyjny. Znany jako palak w Indiach, może również walczyć z rakiem, regulować ciśnienie krwi i utrzymywać zdrowie oczu. Naukowo znany jako Spinacia Oletacea, jest jednym z tych warzyw, które sprzyjają dobremu zdrowiu, ponieważ jest naładowany przeciwutleniaczami i minerałami. Co pochodzi z Persji jest teraz łatwo uprawiane w prawie każdej części świata, w szczególności w Stanach Zjednoczonych i Chinach. Istnieją trzy odmiany tego warzywa, a mianowicie szpinak półsurowy, karbowany i gładkolistny.

Korzyści z dodania Palak do swojej diety

Co ciekawe, w każdych 100 gramach warzywa, można znaleźć 91,4% wody, 2,9% białka, 3,6% węglowodanów i tylko 23 kalorii. Ponadto, świeży szpinak jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, witaminy A, witaminy C, witaminy K1, beta-karotenu, kwasu foliowego lub witaminy B6 i wapnia. Oprócz tego zawiera kilka innych witamin i minerałów, takich jak potas, witamina B9 i witamina E. Jest również dobrym źródłem ważnych związków roślinnych, takich jak kwercetyna, kaempferol, azotany luteiny i zeaksantyny. Antyoksydanty obecne w liściach tego warzywa pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Ostatecznie zapobiega to chorobom przewlekłym i przedwczesnemu starzeniu się. Będąc nierozpuszczalnym błonnikiem, wspomaga również trawienie.

Surowy vs. gotowany szpinak - co jest lepsze?

Jeśli gotowane we właściwy sposób, można uzyskać kilka korzyści z tego zielonego, liściastego warzywa. Surowy szpinak zawiera kwas szczawiowy, który może zaburzać wchłanianie określonych składników odżywczych, takich jak żelazo i wapń. Ponadto kwas szczawiowy przyłącza się również do innych ważnych składników odżywczych. Dlatego też długotrwałe spożywanie pokarmów bogatych w ten organiczny związek może prowadzić do niedoboru składników odżywczych na dużą skalę. Jednakże, kiedy podgrzewamy to warzywo, kwas szczawiowy jest rozkładany. Stąd nie ma żadnych strat składników odżywczych w sautéed lub gotowane na parze szpinaku. Chociaż, to nie znaczy, że warzywo w swojej surowej postaci jest całkowicie szkodliwe, więc rozważmy zalety obu.

Korzyści z surowego szpinaku

Surowy szpinak ma wiele niezbędnych składników odżywczych, które są obecne w większych porcjach w porównaniu do gotowanej wersji. Na spożywanie go na surowo, można uzyskać więcej folianów, ryboflawina, niacyna, witamina C i potas. Jeśli masz na celu uzyskanie tych składników odżywczych, to możesz spożywać to warzywo w postaci surowej do pewnego stopnia. Jednakże, należy spożywać go w umiarkowanych ilościach.

Gotowane korzyści szpinaku

Gotowane wersja tych warzyw jest zdecydowanie lepiej, jak kwas szczawiowy odparowuje na ogrzewanie. Ponadto, można wchłonąć wyższe poziomy białka, cynku, tiaminy, żelaza, witaminy A i E, wapnia, beta-karoten, luteina i zeaksantyna na jedzenie gotowanego szpinaku.

Przepisy na szpinak

Włączenie tego ciemnozielonego warzywa liściastego do swojej diety może zapewnić Ci kilka korzyści zdrowotnych. Chociaż szpinak może nie być ulubionym wśród ogółu społeczeństwa, przygotowanie go we właściwy sposób może uczynić go o wiele bardziej przyjemne. Zebraliśmy kilka przepisów, które sprawią, że twoje usta będą puchnąć.

Szpinak i gulasz z ciecierzycy

Oprócz tego, że jest pyszne, to danie jest również pełne kilku składników odżywczych. Zarówno szpinak, jak i ciecierzyca są dobrym źródłem wapnia i żelaza, natomiast pomidory zawierają silne przeciwutleniacze, potas, foliany i witaminę K.

    Można przygotować ten gulasz wargi przez smażenie posiekaną cebulę i czosnek w aromatycznej mieszanki pieprzu, gorące chili w proszku, brązowy cukier, kminek, i cloves.Once mieszanina jest mieszany prawidłowo, po prostu dodać pikantny pomidorowy aż sos thickens.When idealna tekstura jest uzyskana, dodać gotowane ciecierzycy i szpinaku świeże. Smażyć tę mieszaninę delikatnie w niewielkiej ilości oleju i fantastyczny gulasz jest gotowy.Można nawet posypać opiekane migdały lub pietruszkę i służyć ten szpinak i gulasz ciecierzycy z brązowym ryżem.

Pieczona szpinakowa pierś z kurczaka

Prawie wszystkie zielone warzywa liściaste smakują dobrze z kurczakiem, ale gotowany szpinak jest zdecydowanie najlepszy z partii. To smaczne danie jest niesamowicie łatwe i szybkie do przygotowania. Wszystko, czego potrzeba to podstawowe przyprawy (sól, czerwone chili lub papryka), posiekany czosnek, kremowy ser (najlepiej mozzarella lub provolone), oliwa z oliwek, pozbawiona skóry pierś kurczaka bez kości i świeży szpinak.

    Wystarczy rozgrzać piekarnik do 425 stopni, podsmażyć zielone warzywa liściaste w oliwie z oliwek i czosnku.Następnie umieścić ser i świeżo ugotowane warzywa wzdłuż na piersi kurczaka.Pamiętaj, aby złożyć kurczaka na pół przed ostatecznym pieczeniem.Końcowe danie jest naprawdę pyszne i pełne witaminy A, witaminy C, wapnia i żelaza.

Szpinak Patties

Aloo Tikki lub na bazie mięsa patties używane w hamburgery są zdecydowanie powitanie dla jednego kubki smakowe, ale burgery szpinakowe są koniecznością spróbować też! Dla tych, którzy mają napięty harmonogram pracy, te burgery są jeszcze lepszą opcją, ponieważ przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu.

    Wymieszać białka jaj (opcjonalnie), pokrojoną w kostkę cebulę, ser, całe jajko (opcjonalnie), bułkę tartą, płatki chili, czosnek w proszku, sól i świeży szpinak w misce.Po wymieszaniu ich dokładnie, zrobić patties.Fry je w razie potrzeby i jeść je na surowo lub z kanapką.

Bogate w żelazo, witaminę A i potas, patties te mogą łatwo spełnić swoje dzienne zapotrzebowanie na kilka składników odżywczych.

Sałatka szpinakowa

Najlepszym sposobem, aby włączyć szpinak do swojej diety jest poprzez sałatkę. Jedzenie go w surowej postaci może pomóc w spożyciu większości składników odżywczych, które zawiera to warzywo. Oprócz korzyści zdrowotnych, sałatka ta jest również łatwa do przygotowania.

    Będziesz wymagać cienko pokrojone jabłka, cebula, oliwa z oliwek, czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz.W misce, wymieszać wszystkie te składniki i po prostu doprawić dressingiem do wyboru.Najlepszym aspektem jest to, że można zmienić ten przepis do swoich upodobań, dodać więcej warzyw, a nawet owoców, jeśli chcesz.

Dla tych, którzy dążą do utraty wagi lub tych, którzy cierpią na niedobór żelaza lub wysokie ciśnienie krwi, jest to idealny sposób, aby zwiększyć spożycie warzyw.

Palak Paratha

Paratha to niezwykle popularna forma chleba w Indiach. Jednym z najsmaczniejszych paratha obejmuje Palak Paratha, który jest ulubionym na kolację i śniadanie w kraju, a także bardzo łatwe do przygotowania.

    Wszystko, czego potrzeba, to dodać posiekany świeży szpinak w mieszance ciasta wraz z preferowanymi przyprawami, takimi jak czerwone chili, sól lub pepper.Once dodane, zagnieść ciasto dobrze i przygotować małe kulki z niego.Roll out te kulki i piec je, najlepiej przy użyciu indyjskiego pieca.Once gotowane, służyć z zielonym chutney lub achaar lub curd.

Cheesy Szpinak Hot Pockets

Choć czasochłonne, to danie jest najbardziej satysfakcjonujące element można przygotować przy użyciu szpinaku.

    Zrobić ciasto przy użyciu suchych drożdży, mąki uniwersalnej, sól, mleko, jajko, olej z pierwszego tłoczenia i cukier.Do nadzienia użyć bloku ser śmietankowy, posiekany świeży szpinak, ząbki czosnku, rozdrobnione mozzarella i sól.Gdy oba te są gotowe, przygotować kieszenie z ciasta i hojnie dodać nadzienie.Piec w rozgrzanym piekarniku 400 ° i przygotować się do doświadczenia dobroci poprzez jego smak!

Frytki ze szpinakiem i kukurydzą

Jeśli jesteś kimś, kto kocha frytki, a następnie ten pyszny przepis jest must-try.

    Wystarczy dodać świeży szpinak, kukurydza, czerwone chili, kminek, kurkuma, sól, mąka gram i chaat masala w mieszance fritter.Ensure, że ciasto jest wystarczająco gruba, aby utrzymać piłkę-jak shape.Once mieszane w razie potrzeby, ostrożnie smażyć je w oleju, aż golden brown.To maximize smak, zrobić służyć z ketchupem lub zielony chutney.

To bogate w przeciwutleniacze zielone warzywo jest doskonałym źródłem wielu witamin wraz z byciem skutecznym w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom. Wypróbuj te pyszne przepisy, aby naprawdę doświadczyć korzyści płynących z tego bogatego w składniki odżywcze warzywa i daj nam znać w komentarzach, co o nich myślisz.

Tagi: przeciwutleniaczebenefits szpinakucooked szpinakdietdiet planfitnesszdrowie i kondycjahealth korzyścihealthifymezdrowa dietaIndian foodmineralnutritionpalak paratharaw szpinakrecipesspinachwitamina