Dieta w chorobie Hashimoto
Przewlekłe zapalenie tarczycy to choroba, która dotyka szczególnie kobiety. Prawidłowe leczenie jest tutaj związane z koniecznością utrzymania odpowiedniej diety
Co to jest zapalenie tarczycy Hashimoto?
Przewlekłe zapalenie tarczycy, znane również jako zapalenie tarczycy Hashimoto, jest stanem spowodowanym reakcją układu odpornościowego na tarczycę. Skutkuje to często osłabieniem czynności tarczycy lub łagodnym lub umiarkowanym pojawieniem się wola. Chociaż może wystąpić w każdym wieku i płci, częściej występuje u kobiet w średnim wieku (30-50 lat). Swoją nazwę zawdzięcza japońskiemu lekarzowi Hakarowi Hashimoto, który po raz pierwszy opisał ją w 1912 roku.
Powody
Zapalenie tarczycy Hashimoto ma wysoką składową genetyczną i występuje częściej u krewnych pacjentów dotkniętych tą chorobą lub innymi chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak cukrzyca typu MNNX, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane i bielactwo nabyte. Z drugiej strony jest również powszechna w zespołach wywołanych zmianami genetycznymi (autoimmunologiczny zespół polifarynowy typu 1 spowodowany mutacjami w genie AIRE) lub zespołem chromosomalnym (zespół Downa i zespół Turnera). Jest to również związane z wiekiem, niskim spożyciem jodu, otyłością, ciążą, miejscowym napromienianiem i niektórymi terapiami biologicznymi.
Objawy
Pierwsze objawy zapalenia tarczycy Hashimoto to zwykle zmęczenie, zaparcia, suchość skóry lub przyrost masy ciała . Przyrost masy ciała jest związany z niedoczynnością tarczycy i głównie z gromadzeniem się płynu w tkankach śródmiąższowych.
Zapalenie tarczycy Hashimoto: dieta i naturalne leczenie
Dieta jest ważnym elementem leczenia zapalenia tarczycy Hashimoto i regulacji tarczycy. Tarczyca wytwarza dwa główne typy hormonów: T4 lub tyroksynę, T3 lub trójjodotyroninę. Hormony te oddziałują na prawie wszystkie narządy naszego organizmu i są niezbędne do syntezy dużej liczby białek, które również wpływają na metabolizm węglowodanów. Najbardziej zalecana jest zbilansowana dieta, bogata w błonnik i jod oraz uboga w tłuszcze nasycone i sól, a to w przypadku tarczycy może sprawić, że hormony T3 i T4 będą wymagały głównie jodu. Jod jest minerałem występującym w glebie, a zatem w warzywach, które będą miały mniej więcej tego minerału w zależności od terenu, na którym były uprawiane. Morze jest kolejnym świetnym źródłem jodu, dlatego zaleca się spożywanie owoców morza, takich jak ryby i owoce morza. Zalecane są też inne składniki odżywcze i minerały, takie jak:
• Selen, który znajduje się w orzechach brazylijskich, produktach pełnoziarnistych, owocach morza i produktach mlecznych.
• Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, owocach morza, kiełkach pszenicy i orzechach.
• Żelazo we wszystkich mięsach i rybach.
• Mangan znajduje się w orzechach, nasionach i produktach pełnoziarnistych.
Zalecane są również pokarmy bogate w witaminy z grupy B i kompleks węglowodanów. Wskazane mogą być też:
• dieta paleo;
• dieta bezglutenowa;
• dieta wegetariańska;
Dieta Paleo, koncentruje się na żywności spożywanej przez naszych odległych przodków. Ponieważ dieta ta eliminuje pokarmy wywołujące odpowiedź autoimmunologiczną, takie jak produkty pełnoziarniste i nabiał, jest zalecana w przypadku HD. Działanie przeciwzapalne tej diety uzyskuje się poprzez spożywanie większej ilości następujących pokarmów:
• produkty rybne;
• owoce;
• warzywa;
• orzechy;
• nasiona.
Pokarmy zawierające gluten nie powodują HD. Jednak u niektórych osób te pokarmy mogą wywołać reakcję autoimmunologiczną. Gluten znajduje się w prawie wszystkich produktach pszennych i jest dostępny na rynku w dużych ilościach. Według naukowców dieta wegetariańska może zmniejszyć odpowiedź autoimmunologiczną w HD. Pomaga również ograniczyć stan zapalny.
Komentarze (0)