
Dieta dla sportowców
Dieta sportowców różni się od diety zwykłych ludzi z kilku powodów. Po pierwsze, aktywny sport wymaga znacznie więcej energii niż praca w biurze czy nawet na produkcji. Po drugie, duże obciążenia i dość specyficzne wymagania dotyczące funkcjonalności organizmu sportowca wymagają specjalnego podejścia do składu diety.
Podstawowe wymagania dotyczące żywienia sportowców
Aby osiągnąć wysokie wyniki sportowe, ważne jest prawidłowe dozowanie obciążeń i zapewnienie po nich regeneracji. Jest to niemożliwe bez odpowiedniego odżywienia, które dostarcza organizmowi energii i materiału do rozmnażania nowych komórek. Dieta sportowca powinna być opracowana z uwzględnieniem następujących zaleceń:
• Dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości kalorii, pierwiastków śladowych i witamin (wskaźniki kalorii zależą od określonych zadań sportowych);
• Aktywacja i normalizacja procesów metabolicznych;
• Regulacja wagi (na różnych etapach sportowcy muszą zwiększać, zmniejszać lub utrzymywać stałą wagę);
• Zmiana parametrów morfologicznych (wzrost masy mięśniowej i zmniejszenie tkanki tłuszczowej).
Dieta
Sportowcy poświęcają ogromną ilość energii na utrzymanie najważniejszych funkcji życiowych (serce, trawienie, oddychanie) podczas stresu: organy wewnętrzne podczas ćwiczeń lekkoatletycznych pracują w trybie wzmocnionym. Jeśli składniki odżywcze nie są wystarczające, nastąpi brak równowagi energetycznej, co doprowadzi do wyczerpania organizmu. Dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie sportowców. Dieta sportowca musi być optymalnie zbilansowana i pokrywać koszty energii: skład spożywanej żywności powinien zawierać wyłącznie naturalne i zdrowe produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Skład jakościowy żywności dla sportowców powinien być dobrany z uwzględnieniem indywidualnych cech fizycznych, specyfiki dyscypliny sportowej oraz poziomu stresu. Jednak bez względu na to, jaki sport uprawia sportowiec, jego pożywienie musi zawierać wszystkie niezbędne makro- i mikroelementy. Pod względem jakościowym skład, prawidłowe odżywianie sportowca powinno być zbliżone do formuły: 30% - białka, 60% - węglowodany, 10% - tłuszcze. Należy również pamiętać o pierwiastkach śladowych i witaminach, które mogą być dostarczane do organizmu zarówno w ramach żywności różnego pochodzenia, jak i w postaci specjalnych kompleksów leczniczych.
Białko
Jest najważniejszym składnikiem żywienia sportowców. Znaczenie białek w organizmie jest wielopłaszczyznowe. Białka działają jak katalizatory, które milionowo przyspieszają procesy biochemiczne. Wszystkie reakcje energetyczne i metaboliczne w komórkach zależą od aktywności białek enzymatycznych. Białka są częścią hormonów i są czynnikami wzrostu. Głównymi źródłami białka dla sportowców są:
• Ryby (oprócz białek ryba zawiera również kwasy tłuszczowe i witaminy);
• Mięso (dla sportowców lepiej jest używać odmian chudego mięsa - drobiu, królika, delikatnych odmian cielęciny);
• Jajka (jajko zawiera niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także tłuszcze i witaminy);
• Produkty mleczne (białko mleka zawiera dużo metioniny - niezbędnego aminokwasu, który nie jest wytwarzany przez organizm ludzki).
Węglowodany
Węglowodany są podstawą procesów metabolicznych i energetycznych. Podczas ćwiczeń szczególnie intensywnie zużywane są związki węglowodanów. Dla sportowców korzystniejsze jest spożywanie węglowodanów „złożonych”, które znajdują się w brązowym ryżu, pszenicy, ciemnego pieczywa, owocach i warzywach, a nie „prostych” - takich, które są z nadmiarem cukru, słodyczy i lemoniady. Lepiej jest zastąpić cukier miodem, który oprócz węglowodanów zawiera niesamowitą ilość witamin i minerałów.
Komentarze (0)