single

Oliwa z oliwek 101: Rodzaje i do czego najlepiej się nadają

Jak często stałeś przed rzędami oliwy z oliwek w supermarkecie i czułeś się jak zagubione dziecko, które nie wie, w którą stronę się udać? Nie jesteś sam. Przy ponad pół tuzinie dostępnych odmian, łatwo stracić orientację, co wybrać i w jakim celu. Ale skoro mówi się, że dieta śródziemnomorska jest najlepsza dla utraty wagi, ważne jest, aby znać różne jej warianty.

Ułatwiamy Ci życie, dzieląc ten superfood na 5 gatunków, które są najczęściej używane do różnych rodzajów gotowania. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nigdy nie użyjesz oliwy z oliwek przeznaczonej do posypywania sałatki do przyrządzenia curry z kurczaka!

    OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN

Zielonkawo-złota lub jaskrawo-zielona oliwa z oliwek extra virgin jest królową wśród wszystkich gatunków, a także najbardziej aromatyczna. Jest ona wytwarzana z pierwszego tłoczenia oliwek (tłoczenie "na zimno" lub fizyczne tłoczenie oliwek, a nie ekstrakcja oleju za pomocą ciepła lub środków chemicznych) i ma mniej niż 1 procent kwasowości. Unikaj gotowania z oliwą z oliwek extra virgin, ponieważ wysoka temperatura obniża jej wartość odżywczą, smak i aromat. Światło i ciepło mogą pogorszyć jej smak, przez co dość szybko jełczeje, dlatego zawsze przechowuj ją w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najlepiej stosować jako przyprawę do ryb, mięsa, warzyw gotowanych na parze lub pieczonych ziemniaków. Świetnie nadaje się również do sosów sałatkowych, jako dip do chleba oraz jako baza do majonezu i sosów bez dodatków.

    OLIWA Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pochodzi z dalszych tłoczeń lub często z pierwszego tłoczenia. Jest ona jednak "virgin", a nie "extra virgin", ponieważ jej zawartość kwasów mieści się w przedziale od 1 do 3,3 procent. Otrzymuje się ją z oliwek przy użyciu wyłącznie mechanicznych lub innych fizycznych środków i jest ona nieco gorszej jakości niż extra virgin.

Najlepsza do gotowania w niskich temperaturach, takich jak smażenie i pieczenie, a jeśli musisz, również do sałatek. Wiele osób używa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do masażu ciała i włosów!

    CZYSTA OLIWA Z OLIWEK

Czysta oliwa z oliwek, która ma 3,3 procent kwasowości lub mniej. Oliwa ta zawiera rafinowaną oliwę z oliwek i zazwyczaj nie jest tłoczona na zimno, lecz ekstrahowana przy użyciu ciepła lub środków chemicznych. Ma ona znacznie łagodniejszy smak i jest bardziej stabilna, co czyni ją skutecznym olejem do gotowania.

Najlepsza do pieczenia i innych zastosowań, w których nie jest wymagany silny smak oliwek.

    RAFINOWANA OLIWA Z OLIWEK

Rafinowana oliwa z oliwek jest znacznie tańszą opcją i powstaje w wyniku rafinacji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Jest ona uważana za gorszą od pozostałych odmian i nie posiada charakterystycznego smaku, aromatu i smaku czystej oliwy z oliwek.

Najlepsza do celów kulinarnych, ale nie do sałatek ze względu na brak smaku i aromatu.

    OLEJ POMARAŃCZOWY

Kiedy z oliwek zostanie wytłoczona cała oliwa i woda, z pozostałości można uzyskać oliwę z wytłoczyn. Ta oliwa nie ma smaku, wartości odżywczych i aromatu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i zazwyczaj miesza się ją z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby nadać jej niektóre z zalet oliwy z oliwek.

Najlepsza oliwa z wytłoczyn z oliwek jest dobra do gotowania w wysokiej temperaturze, np. do smażenia pooris i innych dań w stylu indyjskim.

Zyskaj formę z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: oliwa z oliwekolewa z oliwek korzyściolewa z oliwek rodzaje