single

5-Minutowe Queso z Nerkowców

Pamiętam, że kiedy byłam młodsza, o wiele młodsza, byłam wielką fanką tego podejrzanego pomarańczowego czegoś, co można kupić w słoikach w sklepie spożywczym - lub nawet w sklepie typu convenience - i co jest wątpliwie oznaczone jako "queso"... Szczerze mówiąc, nigdy nawet nie odważyłam się spojrzeć na składniki, ale jestem całkiem pewna, że nie zawiera nawet jednego zdrowego elementu.

To queso znerkowców jest jednak zrobione z samych dobrych rzeczy... i jest o wiele smaczniejsze niż jego wątpliwy odpowiednik, jeśli o mnie chodzi! Oczywiście, ten serowy dip jest spektakularny podawany z kukurydzianymi chipsami tortilla, ale jest tak nieodparcie pyszny, że prawdopodobnie w końcu użyjesz go do wszystkiego. Ostatnio nawet dodałam trochę do kanapki z pomidorem, zamiast majonezu! BOOM! Rozmowa o przeniesieniu nudnej kanapki z pomidorem na wyższy poziom!

 

Mając to na uwadze, czuję, że muszę cię ostrzec, że ta wielkość partii - patrzysz na około półtora kubka gotowego queso - jest dość dużo najmniejsza partia można z powodzeniem zrobić w blenderze wysokoobrotowym. Chociaż jest to całkowicie wykonalne, będzie to wymagało, aby zatrzymać się i zeskrobać boki ORAZ pokrywę pojemnika bardzo często, ponieważ ostrza będą wysyłać mieszaninę latającą wszędzie, jak tylko uruchomisz silnik. Jeśli możesz sobie pozwolić, aby zrobić podwójną partię, a nawet potrójną partię, to przez wszystkich środków, idź i zrób to; To sprawi, że twoje życie SO dużo łatwiejsze! Albo, możesz użyć mniejszego zwykłego blendera, ale wtedy produkt końcowy nie będzie prawie tak gładki i kremowy...

Aha, i jeszcze jedna rzecz zanim pójdę: to queso jest niesamowite jak jest, ale jeśli chcesz zmienić rzeczy, nie krępuj się mieszać z drobno posiekaną białą cebulą, kolendrą, marynowanymi papryczkami jalapeño, pokrojonymi w kostkę pomidorami, a nawet posiekanymi zielonymi oliwkami (tak, działają niesamowicie dobrze!).

 

 

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na pojedynczą, podwójną czy nawet potrójną partię, instrukcje pozostają dokładnie takie same: zacznij od umieszczenia surowych nerkowców, 3/4 szklanki wrzącej wody (podwójnie lub potrójnie, jeśli robisz podwójną lub potrójną partię) i ząbka czosnku w pojemniku blendera wysokoobrotowego i miksuj na wysokich obrotach przez około 30 sekund, lub do uzyskania gładkiej pasty.

Jak już mówiłem, prawdopodobnie możesz uciec używając zwykłego blendera, ale twoje gotowe queso nie będzie tak gładkie i kremowe...

 

Zeskrobać boki (i przykryć! - Nie zapomnij o pokrywie! Nie uwierzysz, ile mieszanki się tam dostaje) pojemnika, dodaj drożdże odżywcze, sok z limonki, koncentrat pomidorowy, sól, paprykę, cebulę w proszku, chipotle w proszku i mieloną kurkumę.

 

Przykryj i mieszaj na wysokich obrotach przez kilka minut, zgarniając boki (i pokrywę!) od czasu do czasu, aż będzie całkowicie gładkie.

 

Teraz dodaj trochę więcej wrzącej wody, po łyżce stołowej na raz, dobrze mieszając i zgarniając boki (i pokrywę!) po każdym dodaniu, aż twoje queso osiągnie pożądaną konsystencję.

 

Voilà! Już wszystko gotowe. Przełóż gotowe queso do miski serwisowej, udekoruj je wedle uznania i podawaj.

Resztki queso można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Jednak po schłodzeniu nieco stężeje, więc jeśli chcesz, możesz przelać je do małego rondelka i podgrzać na małym ogniu, dodając odrobinę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

 

 

5-MINUTOWE QUESO Z NERKOWCÓW

czas przygotowania: 5 MINUT

całkowity czas: 5 MINUT

Gotowe w zaledwie 5 minut, queso z nerkowców jest nieodparcie serowym dipem, którym można się delektować nie tylko z chipsami tortilla, ale ze wszystkim, co meksykańskie... lub nie! Spróbuj go z nachos, tortillami, enchiladami, burritos, a nawet z makaronem, kanapkami, burgerami i innymi. Jest tak dobry, że będziesz chciał go nakładać na wszystko...

porcje: 4

SKŁADNIKI

  • 1 filiżanka surowych nerkowców
  • 1 szklanka wrzącej wody, podzielona
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany
  • 1/4 szklanki drożdży odżywczych
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki chipotle w proszku lub chili w proszku
  • 1/8 łyżeczki mielonej kurkumy

Opcjonalne przybranie

  • posiekane marynowane papryczki jalapeno
  • posiekane liście kolendry
  • szczypta sproszkowanej papryki chipotle

INSTRUKCJA:

  • Umieść surowe nerkowce, 3/4 szklanki wrzącej wody i ząbek czosnku w pojemniku blendera wysokoobrotowego i miksuj na wysokim poziomie przez około 30 sekund lub do uzyskania gładkiej pasty.

  • Zeskrobać boki (i przykryć!) pojemnika, dodać drożdże odżywcze, sok z limonki, pastę pomidorową, sól, paprykę, cebulę w proszku, chipotle w proszku i kurkumę. Przykryj i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut, od czasu do czasu skrobiąc boki (i pokrywę!), aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Teraz dodaj więcej wody, po łyżce stołowej na raz, dobrze mieszając i zgarniając boki (i pokrywę!) między każdym dodaniem, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • Gotowe queso przełóż do miski, udekoruj według uznania i podawaj.

  • Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do kilku tygodni. Jeśli chcesz lekko podgrzać queso, przelej je do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, dodając odrobinę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

UWAGI

Jest to bardzo mała porcja do zrobienia w blenderze wysokoobrotowym i jako taka będzie wymagała częstego zatrzymywania się i skrobania boków oraz pokrywy pojemnika. Jeśli możesz sobie pozwolić na zrobienie podwójnej porcji, zrób to, zrób to; to sprawi, że twoje życie będzie o wiele łatwiejsze!

kalorie: 195kcal, węglowodany: 13g, białko: 7g, tłuszcz: 14g, tłuszcz nasycony: 3g, sód: 458mg, potas: 283mg, błonnik: 2g, cukier: 2g, witamina a: 196iu, witamina c: 3mg, wapń: 12mg, żelazo: 2mg